maandag 2 maart 2015

KINTSUGI


 ***************
 
Kintsugi ontstond in de 15e eeuw toen een Japanse keizer zijn favoriete theepot brak en deze naar China terugstuurde om het te laten maken. Maar het resultaat – de breuk was geniet met metalen klemmen – vond hij dermate lelijk dat hij zijn vakmensen de opdracht gaf om met een meer esthetische oplossing te komen. Het verhaal gaat dat sommige verzamelaars deze methode zo mooi vonden, dat ze soms expres wat vazen lieten vallen zodat ze met het goud van kintsugi konden worden verfraaid! 
Kintsugi is een herstelmethode of beter nog een kunst. Niet alleen scherven aan elkaar plakken, maar dat herstelwerk tot kunst verheffen.
Men lijmt de scherven op een bijzondere manier weer aan elkaar. Je zou verwachten, dat uiterste perfectie wordt nagestreefd zodat je geen breuklijn meer ziet. Dat is wat wij Westerse mensen willen, maar bij het Japanse kintsugi wordt naar het tegendeel gestreefd. De breuklijnen blijven zichtbaar.
 Zo goed zelfs dat dáár de kunst in zit.

Bij kintsugi worden de gebroken stukken aan elkaar gelijmd met goud! Het gevolg is dat het gebroken porseleinen kunstwerk na herstel nog mooier is geworden door de gouden breuklijnen die de meerwaarde van het kunstwerk uitdrukken. Iedere scherf vertegenwoordigd de eigen waarde en de breuk wordt omlijnd met goud.
  
 
 
Tot slot nog een filmpje over hoe kintsugi wordt toegepast
 
 
 
 
- Noon -  
 
 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten